De innovatie in bioscoopland

IMAX bestaat al langer in de bioscoopbranche. Sinds een aantal jaar is daar Dolby zichtbaar bij geworden. Je ziet Dolby Atmos en Dolby Cinema inmiddels bij 10 bioscopen. Maar wat is het eigenlijk en wat heb je er aan. In dit artikel leg ik je de verschillen uit.

Cijfertjes en feiten

De laatste jaren gaat het aantal bezoekers nog steeds omhoog ondanks de opkomst van Netflix, Videoland en Amazon Prime. De bioscoop ๐ŸŽฅ is dus nog steeds geliefd. Technologie bedrijf Dolby zit daarom niet stil en is druk bezig om de bioscoop ervaring nog beter te maken. Dolby audio zit al jaren in de bioscoop maar sinds een paar jaar is Dolby echt als ervaring zichtbaar geworden. Er zijn momenteel drie verschillende Dolby termen die veel gebruikt worden. Dolby Atmos = De geluidsbeleving, Dolby Vision = Beeldtechniek van HDR i.c.m. Laserprojectie en Dolby Cinema = Dolby Atmos + Dolby Vision in รฉรฉn zaal.

Dolby Vision

Wanner een bioscoopzaal Dolby Vision ๐Ÿ•ถ heeft zitten hier een of meerdere laserprojectoren. Dit zorgt voor een enorm scherp beeld. Wanneer jij vooraan zit in de zaal zit is de kans klein dat je pixels kan zien op het scherm. Iets wat je wel met een traditionele projector zal zien. Als er meerdere laserprojectoren gebruikt worden kan Dolby Vision zelfs zwart projecteren op het witte doek. Je krijg dus een enorm goeie zwart waarde. Dit is met name heel mooi met films als Star Wars, Star Trek of Horror films. In een normale zaal heb je namelijk een beamers die eerder een donkergrijze tint geven.Net als jouw TV thuis tenzij je een OLED ๐Ÿ“บ tv hebt. De dubbele laser techniek die Dolby in haar eigen zalen gebruikt hebben een kleuren aspect die zo breed is dat je nog meer het gevoel krijgt dat je in de film zit.

Uitleg en demo van Dolby Visio

Dolby Atmos

Het is momenteel de meest geavanceerde geluidservaring ๐Ÿ”‰ in de bioscoopbranche. Het heeft 128 geluidssporen die over maximaal 64 speakers verdeelt kunnen worden. De hoeveelheid speakers is echter niet belangrijk bij Dolby Atmos. Het geluid wordt namelijk object based bestuurt. Het geluid kan hierdoor letterlijk om je heen bewegen. Waardoor je een helikopter echt om je heen kan horen vliegen.

Demonstratie van Dolby Atmos

Dolby Cinema

Dolby Atmos en Dolby Vision samen heet Dolby Cinema. Het gaat alleen nog verder. Alle Dolby Cinema zalen zijn 100% ontworpen door Dolby zelf. Bij elke zaal beginnen ze weer bij scratch โœ. Ze zijn dus zo ontworpen dat je genoeg beenruimte hebt, je het hoofd van andere bezoekers niet onder in het scherm ziet en alles is mooi weggewerkt in de muren en het plafon. Wat meer rust moet geven tijdens de film. De ticketprijs is die paar euro’s extra echt waard! Met name als je naar films gaat als ‘Bohemian Rhapsody‘ gaat. De muziek is zo zuiver dat je er kippenvel van krijgt. Het beeld is zo zwart dat de sterren in Star Wars films adembenemend is als je door de Atmos heen vliegt.

Maar IMAX dan?

IMAX heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om bij te blijven. De vergelijking tussen IMAX en Dolby is erg moeilijk. IMAX is meer bedoelt voor actie films. Ik ben naar de film Bohemian Rhapsody geweest in IMAX en het viel vies tegen. Het geluid is heel anders doordat de bas gemiddeld 25% harder staat. Daarnaast is niet elke film die in IMAX draait ook gefilmd met IMAX camara’s ๐Ÿ“น. Waardoor je niet altijd waar krijgt voor je geld. Je kan daarom het beste controleren in deze IMDB lijst of een film wel gefilmd is met IMAX camera’s en niet alleen aangepast is voor de beeldverhouding van het IMAX scherm.

Momenteel is IMAX ook druk bezig om de audio te verbeteren en beamers te laten vervangen. Zo hebben ze bij Pathe Arena de zaal compleet vernieuwd. Deze heeft o.a. betere akoestiek, comfortabelere stoelen en wordt er een nieuw 12 kanaals geluidstechnologie toegevoegd die moet zorgen voor een beter dynamischer bereik ๐Ÿ“ˆ.

Tweets Tom Balfoort en Pathe

Conclusie

De technologie in de bioscoop blijft zich doorontwikkelen en met name Pathรฉ innoveert goed. Zo zijn ze ook de eerste met 4Dx in Nederland. Al heeft deze ervaring niet altijd een meerwaarde (persoonlijke mening). Tot nu toe heb ik het bij Star Wars echt fantastisch gevonden. Maar daar vertel ik een andere keer meer over. Mijn geliefde zaal is voor nu toch Dolby Cinema.

Wil je kijken of Dolby Cinema bij jou in de buurt zit? Check dan de site van Pathe of de website van VUE.